Saltant la línia: El sistema, aquesta pel·lícula de por

5 d’ag. 2011

El sistema, aquesta pel·lícula de por

Jo en faré una entrada però se'n podrien escriure llibres i llibres (de fet, se n'han escrit, i no sé per què me sona que el primer fou un tal Karl no sé què més). Si radiografiàssim la societat actual més acuradament del que solem fer, veuríem a què ens ha duit el capitalisme salvatge i el materialisme degradant. Els interessos econòmics, el comerç, han posat la societat als seus peus desculturitzant-la i enganyant-la amb promeses banals fruit del consumisme més obsessiu. Tot el sistema funciona com un engranatge perfecte per sucar els fruits d'un treball que retroalimenten l'abús de qui més té.
El televisor, profeta de les consignes del sistema, proclama "Andreíta, cómete el pollo" i "Calgonit  Frescor de Diamantes". La porqueria mediàtica i el circ del món ens desarma per a que el marquéting, el culte a l'estètica, ens ataquin i ens infectin amb la força del fanatisme religiós (sí, allò que pensam que hem superat si és del segle XIV i cristià o que combatem si és islàmics i del segle XXI). El consum i les aparences sobren davant el ramat, perquè no som altre cosa, com l'única via de sortida per a la realització personal i ens capfica en un bucle d'excessos inútils que no omplen la buidor real que tots patim. Ja ho diu Fort Apache, "compra y no llores".
M'agradaria no haver estat massa poètic, si ho puc anomenar així. El problema segueix sent greu. La majoria de treballadors i petits empresaris només estan al sistema per seguir engreixant els que estan a dalt. Posaré un exemple, cal visualitzar com de precària és la situació: un petit empresari, l'amo d'un bar. Té un bar que li dóna per sobreviure i guanyar diners (una quantitat ínfima comparada amb la que guanyen grans corporacions), que dedicarà a engreixar els nous amos, com els anomena Ender, o a permetre que altres treballadors o petits empresaris com ell els engreixin i, a la vegada, la Coca-Cola, per posar un exemple, s'aprofita dels ínfims guanys del senyor del bar per explotar el medi ambient i tribus, pobles i persones de tot el món. No sé si m'explic.  
Jo en seguiré parlant més envant, però l'ideal seria que tothom miràs al seu voltant i detectàs com de precari i fins a quin punt alienant és el sistema econòmic i el ritme de vida actual.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada