Saltant la línia: Se'n va un dels grans

13 de gen. 2013

Se'n va un dels grans

Facebook disposa d'un apartat de la teva informació personal que és "Persones que t'inspiren". Jo hi tenc a Aaron Swartz, juntament amb altres com Joan Fuster o Tim Berners-Lee. 


Aquest jove programador de 26 creà l'RSS 1.0 (un dels principals enginys que fa que Internet sigui com és avui en dia) amb només 14 anys, col·laborà amb Lawrence Lessig enla creacó del Creative Commons, fou co creador de Reddit, i és un dels principals responsables que de que la llei nord-americana SOPA/PIPA contra les descàrregues a Internet no s'arribàs a aprovar. 


Tanmateix, jo no vaig conèixer a Swartz fins que "robar" milions de documents del MIT, molts d'ells protegits amb copyright i propietat del sistema de pagament de publicacions acadèmiques en línia JSTOR, l'any 2010 per tal de difondre'ls lliurement a la xarxa i fer-los accessibles a tothom.

Aaron Swartz se suïcidà dia 11 de general al seu pis de Nova York. Pel judici arran de la difusió de les publicacions de JSTOR que tenia pendent, encarava penes de fins a 35 anys de presó i una multa d'un milió de dòlars. La seva mort és una pèrdua costosa que farà el món una mica pitjor, però també és una evidència de la necessitat de lluitar per a la democratització de la informació i la seva circulació lliure per la xarxa en pro de la humanitat.



Llegiu la notícia a alt1040 i Vila Web.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada