Saltant la línia: Dislèxia moral

31 de jul. 2011

Dislèxia moral

"Es dislexia moral, carencia de escrúpulos, de ética" diu Nega a Días de vino y rosas. I sí, segurament sigui aquest un dels majors mals de la història de la humanitat. La superioritat de l'ésser humà enfront a la resta de les espècies del planeta i, fins i tot, de la natura l'ha col·locat en una posició podríem dir que divina car ha adquirit capacitat per decidir sobre el conjunt del planeta. Sempre parlant de la espècie com a conjunt i no d'un sol membre.
Aquest fet, ja innegable, podríem dir que és, per una banda, totalment positiu per al conjunt del planeta i per als humans perquè deixa en mans d'una espècie intel·ligent el curs del planeta. Vendria a ser com posar un capità al capdavant d'aquest vaixell que és la Terra.
Per altra banda, però, és la pitjor desgràcia que podríem assumir. Els humans, la història m'avala, som capaços de cometre moltes atrocitats; de liar-la molt parda.
La clau del nostre futur rau en les dues postures, les dues conductes, que pot adoptar l'ésser humà. En un plat de la balança, la conducta altruista entre individus que fa que s'ajudin entre ells i facin progressar el conjunt de la societat i el planeta de retruc, i en l'altre, la conducta egoista que mira només per el benefici del propi individu que el fa progressar a ell però que suposa un obstacle per al conjunt de la humanitat. Ambdues conductes són presents en tot ésser humà, i la educació, la cultura i l'ambient determinen, en gran part, quina adoptarem majoritàriament cadascú. Endevinau quina conducta contradiu més l'ètica i la moral. Endevinau quin sistema econòmic, cultural i social és el causant de conductes egoistes i, per tant, autodestructives per antonomàsia.
Tal vegada el món viuria un futur millor si aquest estàs en mans d'espècies veritablement col·laboradores i altruistes com les abelles o les formigues.

Imatge: Viquipèdia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada