Saltant la línia: La justícia social del segle XXI

30 d’ag. 2011

La justícia social del segle XXI

D'ençà de l'aparició del concepte 'justícia social' al segle XIX, aquest ha d'haver evolucionat per força. Luigi Tarapelli deixà escrit l'any 1843 que 'la justícia social ha d'igualar de fet a tots els homes tocant els drets de la humanitat'. Tal vegada el moviment obrer que va canviar el món al segle XX es va dedicar més aviat a combatre l'explotació i anar construint poc a poc l'Estat del Benestar.
Tot i que al segle XXI, ni tan sols a Europa, puguem dir que això està superat, mirau les notícies i el que estan fent amb la constitució, la veritat és que cal redefinir la justícia social. Actualment, les classes populars estan diluïdes dins la classe mitjana i pareix que la lluita social ja no té lloc dins la societat. Per això dic que hem d'actualitzar els conceptes.
La justícia social actual, per jo, passa per aconseguir aquestes cinc punts:
  • Conservar l'Estat de Benestar i el poder estatal enfront a l'explotació de les grans empreses, l'especulació, la banca i els mercats en general. 
  • Millorar la democràcia aprofitant tots els mitjans al nostre abast i incloent conceptes com els de democràcia líquida i consultes populars vinculants.
  • Garantir el dret a rebre informació lliure i veraç socialitzant els mitjans de comunicació.
  • Rompre l'escletxa digital. Tant dins els països desenvolupats com amb els més pobres.
  • Refermar el compromís de tots les nacions i estats del món amb el dret de lliure determinació dels pobles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada